Historie

Tafeltennis en biljartruimte Aanloophuis LeeuwardenHet begin

Aan het begin van de 80-er jaren was er in Leeuwarden een bevlogen evangelisatiepredikant werkzaam: ds. Gerlof van der Berg. Omdat hij geen eigen gemeente had, zag en hoorde hij andere dingen dan de andere predikanten en pastores.

Behoefte

Hij kwam er achter dat er een groep mensen was die behoefte had aan warmte en aandacht, aan gemeenschap, maar dit nergens kon vinden. Niet in de bestaande wijk- en dienstencentra, niet in de café’s en ook niet binnen de kerken. Het waren de mensen die, zeg maar, met de ziel onder de arm liepen. Mensen die zelfstandig woonden of ergens een kamer hadden, maar zich niet echt zelfstandig konden redden.

Doordeweeks was er voor hen wel de nodige afleiding, maar in het weekend, wanneer winkels, instellingen en organisaties gesloten zijn, was er niets voor hen. Ds. van der Berg vond dat het een taak van de kerken was om voor deze doelgroep iets te doen. Hij vond dat je deze groep mensen niet langer aan hun lot mocht overlaten.

Oprichting

Met een groepje enthousiaste mensen om zich heen ging hij alle Leeuwarder kerken langs en vertelde wat hij in de praktijk tegenkwam. Ongetwijfeld zal hij de gelijkenis van de barmhartige Samaritaan erbij gehaald hebben om mensen te wijzen op hun verantwoordelijkheid om zorg te hebben voor hun naaste.

Het resultaat: Met kerst 1983 werd het Aanloophuis aan de Bagijnestraat 36 officieel geopend. Er waren meer dan 100 vrijwilligers bereid om op (toendertijd) vrijdagavond, zaterdag en zondag dienst te doen.

In die tijd kwamen mensen langs, die wel een dak boven hun hoofd hadden maar weinig sociale contacten. In de loop van de tijd veranderde de doelgroep en op dit moment komen er steeds meer mensen langs die op straat leven.

Huidige situatie

In 2001 is werd in samenwerking met het Leger des Heils een pasjes-systeem ingevoerd. Sindsdien moeten de gasten bij de ingang hun pasje tonen voordat ze binnengelaten worden. Het Aanloophuis is nu op zaterdagmiddag en de gehele zondag open.