Het Aanloophuis Leeuwarden in deze tijd

In gesprek met Titia de Boer

Vreemde tijden voor iedereen, zo ook voor het Aanloophuis in Leeuwarden. Normaal gesproken iedere zaterdag en zondag open voor mensen die geen huis of thuis hebben of eenzaam zijn. De afgelopen maanden moesten ze noodgedwongen de deuren sluiten.

Sinds zaterdag 6 juni is het Aanloophuis weer open, weliswaar beperkt. Wij zijn benieuwd hoe het gaat met het Aanloophuis, maar ook hoe het gaat met Titia de Boer, coördinator van het huis. Wat betekent deze tijd voor haar?

Hoe is het met jou? Hoe ervaar je deze tijd?

“Dank dat je dat vraagt. Het gaat goed met mij. In mei was ik zelf wat ziek, bronchitis, en dus heb ik me laten testen voordat ik weer in het Aanloophuis begon. Gelukkig had ik geen corona en kan ik met een gerust hart weer aan de slag. Ik ervaar deze tijd als een tijd waarin veel in een ander licht komt te staan. Het geeft een andere dynamiek en andere perspectieven. En dat is soms lastig, angstig en ook verhelderend. Nederland stond vanaf maandag 16 maart stil en wat ik zag was een grote saamhorigheid. We moesten allemaal binnen blijven, niet afspreken met anderen of uitgaan. Voor iedereen gold dezelfde regels, niemand uitgezonderd. Voor een deel van onze bezoekers hadden deze maatregelen weinig invloed op hun dagelijkse leven. Ze zijn eenzaam, gaan weinig uit en hebben geen groot sociaal netwerk. Voor hen waren we de afgelopen maanden allemaal gelijk. Het overkomt ons allemaal, ongeacht je situatie.”

Titia gaat verder: “De afgelopen winter was best druk. Ik heb meerdere banen en opeens veranderde alles. Er werd op de rem getrapt maar we moesten ook door. Op zoek naar andere vormen om toch beschikbaar te zijn. Naast het Aanloophuis, waar ik 20 uur per week voor werk, ben ik ook werkzaam als stafmedewerker op een dagbestedingsplek voor mensen met een psychiatrische aandoening en ben ik co-trainer voor de opleiding die ik zelf ook heb gevolgd om dit werk te kunnen doen.“

Hoelang zijn jullie dicht geweest en was er wel ergens een opvang voor daklozen?

“Na de tv-toespraak op maandag 16 maart van premier Mark Rutte moest het Aanloophuis dicht in verband met de beperkte ruimte en het advies: blijf zoveel mogelijk thuis. Voor mensen die dakloos zijn is dit uiteraard lastig. We hebben contact gezocht met het Leger des Heils en we hebben samen gezorgd dat ze in het weekend bij hen terecht konden. Ze hebben een grotere ruimte waardoor er meer afstand kan worden bewaard. Voor iedereen die wel een eigen plek had, wat voor plek dan ook maar, gold natuurlijk: thuis blijven! Een aantal van onze vrijwilligers is bij het Leger des Heils aan de slag gegaan.”

Wat heb je de afgelopen maanden gedaan?

“Omdat we geen gegevens van gasten hebben, konden we niemand bereiken. Onze enige manier om iets te laten weten was via onze website, flyers voor de ramen, via andere organisaties en als we iemand tegen kwamen op straat een praatje te maken. Ik heb gezorgd dat de informatie steeds up-to-date was en aangegeven dat mensen contact op konden nemen als ze dat wilden. Daarnaast ben ik de stad een aantal keren in gegaan, daar ontmoette ik mensen en dat was heel nuttig en prettig. Ook vrijwilligers die in de stad wonen hebben praatjes aangeknoopt met bezoekers als ze die in de stad tegen kwamen. Van bezoekers hoorden we dat ze dit erg waardeerden. Dit hebben we samen met Geke Boersma, straatpastor in Leeuwarden, gedaan.

Mijn motivatie is om mensen aan te kijken, te zien en te verwelkomen. Weten dat ze geliefd zijn.”

Met de groep vrijwilligers heb ik uiteraard contact gehouden. Zij zijn de dragende krachten van het Aanloophuis en konden opeens ook niet meer komen. Iedereen reageert weer anders, een grote groep van onze vaste krachten valt ook in de zogenaamde risicogroep vanwege leeftijd, werk of thuissituatie. We hebben contact gehad over de ontwikkelingen, mogelijkheden en beperkingen. Het was soms wel lastig om iedereen mee te nemen. Zelf was ik er behoorlijk druk mee en wanneer er, samen met het bestuur, besluiten werden genomen wil je al snel alleen het besluit vertellen. Het proces, wat daarvoor af is gegaan, is ook goed om mee te geven aan de vrijwilligers. Dat is soms wel lastig in deze tijd, aangezien je elkaar niet ziet. Met het bestuur heb ik doorlopend contact gehouden. We hebben steeds gekeken naar mogelijkheden.”

Hoe is het met jullie trouwe bezoekers?

“Daar kan ik geen eenduidig antwoord op geven. De ene heeft het heel erg lastig gevonden en de ander heeft zich er prima doorheen geslagen. In de gesprekken is er vaak een soort gelijkgestemdheid, omdat het ons allemaal overkomt. We moeten het samen doen en dat geeft een andere verbondenheid.”

Sinds zaterdag 6 juni zijn jullie weer open. Hoe gaat het nu en hoe reageren de bezoekers en de vrijwilligers?

“Er mogen nu maximaal tien gasten tegelijk binnen zijn in verband met de anderhalve meter maatregel. Dat betekent ook dat we bij de gemeente Leeuwarden aan hebben gegeven dat we niet de hele groep mensen die dakloos zijn op kunnen vangen. We hebben daar domweg nu onvoldoende ruimte voor. Ook hebben we een kleinere groep vrijwilligers die nu kan/mag komen. Het Leger des Heils blijft dus in de weekenden open voor deze groep en wij richten ons nu op al die mensen die zich eenzaam voelen en/of zich bij ons thuis voelen. De gasten reageren erg positief, ze zijn blij dat ze weer bij ons terecht kunnen, blij dat ze ons en elkaar weer kunnen ontmoeten. Het is weer gezellig!

De vrijwilligers zijn positief en vaak creatief met oplossingen. Veel geven aan dat ze het fijn vinden hier weer te kunnen zijn. Fijn om weer iets te kunnen doen en te betekenen voor een ander. Anderen, die thuis zijn, leven mee. Soms wordt er een warme cake gebracht of een kaart gestuurd aan ons, bezoekers en andere vrijwilligers. Er is een grote betrokkenheid en dat is zo fijn om te ervaren.”

Hebben jullie veel maatregelen moeten nemen, voordat jullie weer open konden gaan?

“Met minder vrijwilligers en minder gasten werken we nu in kleinere teams, er is dus een nieuw rooster gemaakt en er is (nog) meer aandacht voor de schoonmaak en hygiëne. Bij de ingang hebben we een soort balie en daar zit nu een doorzichtig scherm voor. We hebben zitplaatsen op anderhalf meter van elkaar gecreëerd. Er is ruim de gelegenheid om handen te wassen, handdesinfectans te gebruiken en bij de bar ook anderhalve meter afstand houden. De mensen krijgen gratis koffie en thee, brood en soep om te voorkomen dat er geld heen en weer gaat. En we werken volgens nieuw geschreven protocollen.”

Lopen jullie ook nog tegen zaken aan?

“Een lastig deel in de praktijk is het geluid. Een gesprek op afstand gaat niet makkelijk zonder dat de hele zaal meeluistert. En nu er minder mensen binnen zijn dempt het geluid ook minder.
Daarnaast hebben we erg behoefte aan een paar mensen die regelmatig willen helpen schoonmaken, het Aanloophuis ziet er altijd verzorgd en schoon uit en dat willen we graag zo houden. Maar daar komen we een paar handen te kort.”

Hoe ervaren vrijwilligers het werk wat ze doen? Wat bezielt hun (en jou) om dit werk te doen?

“In het Aanloophuis komen veel mensen die zich vaak buitengesloten of onterecht behandeld voelen. Dit voelt als onrechtvaardig en is voor mij een motivatie om altijd weer hun verhalen aan te horen, om deze mensen aan te kijken, te zien en te verwelkomen. Weten dat ze ‘geliefd’ zijn. En bijna altijd blijkt dat ze niet zoveel verschillen van mij of wie dan ook. Dat ze er ook graag ‘bij willen horen’.

Vrijwilligers hebben natuurlijk verschillende motieven, maar altijd vanuit een wens iets goeds te doen voor een ander. Over het algemeen vinden de vrijwilligers het leuk werk. In het begin zijn ze vaak verrast over de gezellige sfeer en de contacten die ze met bezoekers hebben.”

Een open plek is in deze tijd zo ontzettend nodig”

Wat wil je meegeven aan de lezer?

“Het Aanloophuis is zo nodig in deze stad, of het nu voor vijftig dakloze of voor tien eenzame mensen is. Ik hoop dat iedereen, dichtbij of met wat meer afstand, een betrokkenheid ervaart bij het Aanloophuis en de mensen die hier komen. We weten niet hoe het zich ontwikkelt in de toekomst, maar een open plek, een plek waar we aandacht als iets kostbaars zien, is zo ontzettend nodig.”

“Ik ben dankbaar dat dit al meer dan 35 jaar in deze stad is. En dat in al deze jaren verschillende kerkstromen samen dit huis gaande houden. Laten we hierin trouw zijn. Voor mij is dit een wezenlijk deel van het kerk zijn in een stad.”

Hoe staat het huis er financieel voor?

“Voor een aantal maatregelen die we in verband met de corona moesten nemen hebben we een fonds aangevraagd en gekregen. Het Aanloophuis wordt door een aantal kerken in Leeuwarden, (CGK, GKV, PKN, VEG, Doopsgezinde Gemeente, Baptistenkerk) gefinancierd, ook de gemeente Leeuwarden steunt ons jaarlijks met een bedrag. Daarnaast is het Aanloophuis afhankelijk van giften, donaties en fondsen. Iedereen die het werk ook belangrijk vindt kan eenmalig of periodiek een gift geven. We hebben op onze website www.aanloophuisleeuwarden.nl een pagina met donateurs-informatie.

Reageren? Neem contact op met Titia. Hieronder de contactgegevens.

Titia de Boer, coördinator Aanloophuis Leeuwarden

coordinator@aanloophuisleeuwarden.nl
058-2127237 / 06-82296393 (‘s maandags aanwezig)

Tekst en beeld: Wibo Roosjen

Gedicht: Coronavirus

Hier een prachtig gedicht wat we van één van onze vaste bezoekers toegestuurd kregen:

Gedicht

Coronavirus 😷
Hè, mag ik geen kus.
Nee er is een besmettelijk virus😧
Heb je dat niet gehoord
Zeg het voort
Voorkomen is beter dan genezen
Even het nieuws uit de krant lezen
Op ’t moment zitten er gaten in mijn leven
Maar dat is voor even
Er is even geen aanloophuis
Overheid zegt blijf liever thuis🏠
Dan maar voor de buis📺
De hele dag??
Maar nu even een lach
Hou het nog even vol
Straks weer veel lol😃

Tineke. maart 2020

Maatregelen rond Coronavirus

Komend weekend is Dagopvang De Tuinen, in samenwerking met Aanloophuis Leeuwarden, open.
Het Aanloophuis is dit weekend gesloten.

Dakloze personen zijn van harte welkom op:
zaterdag: 11.00–15.00 uur
en
zondag: 11.00 – 15.00 uur

We verwelkomen jou graag binnen de dagopvang, Tuinen 32.

Voor alle anderen: Bel, app, mail, sms of gooi een briefje door de bus als je wilt. We nemen graag contact met je op in deze vreemde tijd!

www.aanloophuisleeuwarden.nl
coordinator@aanloophuisleeuwarden.nl
06-82296393

In tussentijd: denk een beetje om elkaar, laten we dit samen doen!

Andere telefoonnummers:
Het Leger des Heils, de Tuinen: 058-2164565
Geke, straatpastor: 06-21452452
Rode Kruis informatienummer voor ouderen en zieken: 070-4455888.


This coming weekend ‘Dagopvang De Tuinen’ (in collaboration with ‘Aanloophuis Leeuwarden’) will be opened.

The Aanloophuis (Bagijnestraat) will be closed.

Homeless people are welcome:
Saturday and
Sunday
from 11.00h till 15.00h

We welcome you at Tuinen 32.

To all others: Call, app, e-mail, text or leave us a note in the letterbox. We would like to stay in touch in these strange times.

www.aanloophuis.nl
coordinator@aanloophuisleeuwarden.nl
06-82296393

In the meanwhile: Take care of each other, we’re in this together.


Le prochain week-end ‘Dagopvang De Tuinen’ en collaboration avec ‘Aanloophuis Leeuwarden’ sera ouvert

L’Aanloophuis (Bagijnestraat) sera fermé.

Les personnes sans logement sont bienvenus:
Samedi et
Dimanche
de 11h00 jusqu’au 15h00

Vous etes bienvenus dans Tuinen 32.

A tous les autres: Sonnez, app, e-mail, sms ou laissez un message dans la boite mail. Nous voulons rester en contact en ces temps étranges.

www.aanloophuis.nl
coordinator@aanloophuisleeuwarden.nl
06-82296393

Entre-temps: pensez les unss aux autrres. Nous devons le faire ensemble.

Samenspel

Nieuwjaarsbijeenkomst – van de voorzitter

Wat fijn dat jullie gekomen zijn om met elkaar in het Aanloophuis het nieuwe jaar 2020 in te luiden. Dat is een goede gewoonte. Samen houden we het Aanloophuis draaiende: gastheren en gastvrouwen, ondersteuners, schoonmakers, klusjesmensen, kookploegen, boodschappers, bloemenverzorgers, stagiaire, coördinator en bestuur.

Ons samenspel maakt dat wij onze gasten kunnen blijven ontvangen. We hopen dit ook in het nieuwe jaar te kunnen voortzetten.

Ik noem een aantal concrete zaken die het afgelopen jaar gerealiseerd zijn. Nadat in 2018 de cv beneden vervangen moest worden, is in het afgelopen jaar boven de cv (19 jaar oud) vervangen. Via fondsenwerving hebben we hiervoor de middelen bij elkaar gekregen. Ook wordt deze week het versleten biljart vervangen. Verder is een lang gekoesterde wens van onze gasten in vervulling gegaan: sinds kort is er een open wifi-netwerk.

Onze gasten maken gebruik van de ideeënbus. Die staat er voor iedereen. Dus heb je een goed idee voor het Aanloophuis: maak daar gebruik van!

Het Aanloophuis is een initiatief van 9 kerken in Leeuwarden. Zij dragen het Aanloophuis al 36 jaar lang, ook financieel. Daarnaast zijn er collectes, particuliere giften, gemeentelijke subsidie en fondsenwerving, waarmee we het financiële hoofd net boven water houden. Dit jaar is er het landelijke Franciscusfonds bij gekomen, dat ons de komende drie jaar wil ondersteunen, zowel financieel, als bij het denken over de toekomst van het Aanloophuis. Dit Franciscusfonds steunt op deze manier zo’n 80 inloophuizen en straatpastoraten in heel Nederland. Een unieke erkenning ons werk en dat van de andere inloophuizen in Nederland. U begrijpt: wij zijn daar als bestuur erg blij mee.

Tenslotte een dringende oproep: Wij zoeken nieuwe vrijwilligers: gastvrouwen, gastheren en schoonmakers voor een paar uurtjes op de maandagmorgen! Dus kijkt u in uw omgeving rond en maak mensen warm voor het Aanloophuis!

Ons samenspel maakt dat wij onze gasten kunnen blijven ontvangen!

11 januari 2020.

Kerst in het Aanloophuis, een feest!

In het Aanloophuis zijn de voorbereidingen voor kerst in volle gang! Het afgelopen weekend is het huis door bezoekers en vrijwilligers samen versierd. De kerstboom staat en de lichtjes branden, het is er gezellig.
Op 1e kerstdag is het Aanloophuis open voor onze bezoekers. Dan vieren we samen het bijzondere feest van het kwetsbare kind. Voor velen een moment waarin veel naar boven komt. De één wordt geraakt door het verhaal, een ander door herinneringen aan vroeger thuis of de sfeer in de stad. Verdriet, boosheid en kwetsbaarheid bestaan naast geborgenheid en gezelligheid. In het Aanloophuis is er ruimte voor alles. En daar hoort ook een feestelijke maaltijd bij, samen aan tafel.
De volgende dag, 2e kerstdag, is de opvang van het Leger des Heils open zodat niemand alleen of op straat hoeft te zijn.

Wilt u in 2020 ook meehelpen in het Aanloophuis? Kijk eens rond op onze website voor informatie.

We wensen u goede feestdagen en een gezegend nieuw jaar!

Uitslag ‘meer dan handen vrijwilligers prijs’

In februari zijn de landelijke prijzen voor de ‘meer dan handen vrijwilligers prijs’ in Ede uitgereikt. Jammer genoeg hebben we die niet gewonnen. Wél hebben we heel veel positieve publiciteit gekregen: in diverse kranten, bij omroep LEO op de televisie, bij omrop Fryslân op de radio…. Én… we hebben 480 stemmen gekregen! En daar zijn we blij mee!
Ik wil iedereen die op ons gestemd heeft, mede namens het bestuur, heel hartelijk bedanken! Op naar de volgende 35 jaar!

En… wilt u ook vrijwilliger bij ons worden? Neem dan contact op. We hebben u nodig!

Titia de Boer

Interview Omrop Fryslân

Omrop Fryslân kwam op maandagochtend 28 januari de genomineerden voor de ‘meer dan handen vrijwilligersprijs’ interviewen over hun prachtige werk en wat de prijs voor hen betekende. U kunt het terug luisteren op omrop Fryslân radio gemist. Tussen 7 en 9 uur. Hier is Bauke Deelstra van omrop Fryslân in gesprek met onze coördinator Titia de Boer.

Nieuwjaarspraatje

We mogen terugkijken op een goed jaar voor het Aanloophuis. Een aantal bijzonderheden van het afgelopen jaar wil ik hier noemen. De grootste verandering is natuurlijk dat het Aanloophuis sinds 1 december rookvrij is. Dat is een grote stap vooruit voor de gastvrouwen en gastheren, die nu niet meer geheel doorrookt thuiskomen. En voor onze gasten is het natuurlijk ook veel beter. Het rookhok kon met sponsorgelden worden gefinancierd. Voor onze gasten is de rookruimte in de steeg een goede tussenoplossing. We hopen natuurlijk dat dit ons ook meer vrijwilligers oplevert!

Verder werd er o.a. een sponsorloop gehouden, waarbij de lopers zich lieten sponsoren met pakken koffie voor het Aanloophuis. De protestante gemeente van Stiens schonk ons de opbrengst van een braderie. We kregen van een mevrouw diverse keren levensmiddelen, maar vooral ook heel veel fruit, (o.a. ananassen met liefde geslacht door de vrijwilligers!) De Rotary komt nog steeds koken voor de gasten en vanuit één van de betrokken kerken bood zich een kookploeg aan. En met kerst konden we dekens uitdelen van de grootste gehaakte deken van LF 2018!

De grootste verandering is natuurlijk dat het Aanloophuis sinds 1 december rookvrij is.

En een doorkijk naar 2019: er is een nieuwe kleine folder en we gaan actief donateurs werven. De website is hiervoor zo ingericht dat iedereen zich eenvoudig als donateur kan aanmelden.

Intussen doen de gastheren en gastvrouwen, ondersteuners, schoonmaaksters, klusjesmannen, allen bijgestaan door Titia gewoon hun werk. Elk weekend, elke woensdagavond en met kerst. En dat allemaal al 35 jaar lang met vele, vele vrijwilligers!

Prachtig dat dat wordt gezien en erkend in onze stad. We zijn genomineerd voor de landelijke “Meer dan handenprijs”. Wat een compliment! En mensen, niet vergeten om te stemmen voor de publieksprijs!

Er is één iemand in ons midden die zich de hele periode van 35 jaar heeft ingezet als vrijwilliger voor het Aanloophuis. Dat is Harm. We hebben het in de krant kunnen lezen. We zijn niet gewoon om één iemand speciaal in het zonnetje te zetten, -we doen het immers met elkaar- maar dit is zo’n bijzondere prestatie dat we vandaag een uitzondering maken. Te meer daar Harm heeft aangegeven te willen stoppen. Harm, we bedanken je voor je trouwe inzet al die jaren, samen met jullie team onder leiding van ondersteuner Eduard.

Trouwe ‘portier’ verlaat Aanloophuis

Met het vertrek van vrijwilliger Harm gaat het geheugen van het Aanloophuis in Leeuwarden weg. Hij maakte de complete historie van 35 jaar mee.

Harm (70) in gesprek tijdens zijn laatste zondag bij het Aanloophuis, waar hij zijn halve leven vrijwilliger was.
foto Hoge Noorden/Jacob van Essen

uit LC van maandag 7 januari 2018, door Wiebe van der Hout

Vrijwilliger Harm (70, al zou je dat niet zeggen) houdt van duidelijkheid. Twee jaar geleden kondigde hij al aan te stoppen als het Aanloophuis van de kerken 35 jaar zou bestaan. Hij was bij de opening, in 1983. Toen zei oprichter en predikant Gerlof van den Berg: ‘Vrijwilliger? Harm, dat kun jij ook wel.’ Voor zover coördinator Titia de Boer weet – zij is er ‘pas’ acht jaar – ontbrak hij nooit bij zijn dienst eenmaal per drie weken. ,,Ik wilde iets doen, anders verveel ik me’’, geeft de Leeuwarder als simpele verklaring voor zijn inzet.

Harm zit deze zondagmiddag voor de laatste keer op zijn vaste plek bij de ingang van het Aanloophuis. Met zijn onafscheidelijke puzzelboekje met woordzoekers onder handbereik houdt hij zich als een soort portier bezig met het verwelkomen en scannen van pasjes van de gasten.

Honderden bezoekers moet oervrijwilliger Harm – ze worden alleen bij hun voornaam genoemd – in de loop van de jaren gezien hebben in de opvangruimte aan de Bagijnestraat. ,,Een paar duizend’’, schat hij zelf. Zijn vastigheid zit in de eigen ploeg van vijf medewerkers (groep A) onder leiding van Eduard.

,,Harm is de verbindende factor’’, zegt Eduard over hem. ,,Door zijn persoonlijkheid zorgt hij voor rust, stabiliteit en laagdrempeligheid. Hij doet een spelletje kaart, rummikup of dammen met wie het moeilijk heeft. Hij heeft zelf niet door hoe belangrijk dat is.’’

‘Door zijn persoonlijkheid zorgde Harm voor rust en stabiliteit’

Harm heeft meer met puzzels. Hij was puzzelzager bij de sociale werkplaats in Franeker tot zijn moeder zware reumaklachten kreeg. ,,Daarna heb ik veel bij haar gedaan.’’

Hij is nu nog actief als vrijwilliger in de Leeuwarder Pelikaankerk. Ook zingt hij in het evangelisatiekoor en het ouderen koor (beide in Leeuwarden) en bij het Hollandkoor in Heerenveen.

De ruimte om de gasten en de vrijwilligers van het Aanloophuis heen is flink veranderd in 35 jaar. De jongste aanwinst is een afgescheiden ruimte voor wie een sigaret op wil steken, waarmee het Aanloophuis sinds 1 december rookvrij is geworden. ,,Us besikers geane goed om mei dizze foar harren dochs wol grutte feroaring’’, vindt coördinator De Boer, voor twintig uur in de week de enige betaalde kracht. De opvang valt landelijk op, met als gevolg een nominatie voor de ‘Meer dan handen vrijwilligersprijs’. Daar kan via internet voor gestemd worden.

De plek waar dak- en thuislozen en zij die weinig sociale contacten hebben in het weekeinde terechtkunnen, trekt ’s zaterdags 30 tot 50 en op zondag 40 tot 60 mensen. De belangstelling voor de kerkdienst zondagmiddag op de bovenverdieping wordt wel minder. ,,It is mear in meditaasjegearkomste oan it wurden mei gesprek mei in pear minsken.’’ De begeleiding ervan gebeurt door vrijwilligers van de negen kerken die het Aanloophuis financieel ondersteunen.

Straatpastor Geke Boersma zetelt er ook, maar haar werk is ondergebracht in een aparte stichting. Zij is actief op alle plekken – binnen en buiten – voor dak- en thuislozen, ook door de week. De Boer vertelt over een door haar bijgewoonde crematie van een overleden gast van het Aanloophuis onlangs. ,,Hy wie net tsjerks, mar doe’t hy siik wie krige hy goed kontakt mei de pastor, dy’t ek de kremaasje lieden hat. Der wienen oare gasten en ek frijwilligers by.’’

Het geeft voor de coördinator aan dat de plaats van ontmoeting banden smeedt. ,,Wy besykje om in protte mei elkoar te dwaan. Kofjedrinke, prate, ite, spultsjes, biljerte, tafeltennisje. Wy ha bewust gjin televyzje of computer hjir. It giet om kontakt yn in stabile omjouwing sûnder helpferlienings-, terapy- of evangelisearjende aktiviteiten.’’

Onveilige situaties zijn er zelden. Wel wordt er goed op gelet dat er geen mensen onder invloed van drank of drugs binnenkomen. ,,Dan sizze wy: kom in oare kear mar wer.’’

Mede door gemeentelijk steun is het Aanloophuis ook op woensdagmiddag open voor een warme maaltijd. Die wordt ook in het weekeinde twee keer in de maand geboden. Daarbij krijgt het huis ook een keer in de maand steun van een kookgroep uit kerkelijke kring. En er is meer stille hulp: ,,In taksybedriuw bringt hjir wol iten fan de Sinees, in bakker komt wol mei oaljekoeken en foar it krystmiel binne der sponsoren.’’

Honderd vrijwilligers telt het Aanloophuis, van wie zestig gastheer- of -vrouw zijn. De rest is actief in schoonmaak, onderhoud en diverse andere klussen. Vrijwilligers verbinden zich vaak voor langere tijd aan het Aanloophuis. Toch zie je vooral onder de jongere vrijwilligers nogal wat verloop door studie, ander werk of verhuizing. ,,Wy kinne noch wol wat minsken brûke’’, zegt De Boer.

Helemaal nu de trouwe Harm er mee ophoudt. De Boer: ,,Hy wie der echt altyd. De ienichste kear dat hy net koe, wie doe’t hy in groepsreis nei Israël makke. Doe hat er sadanich ruile dat hy dochs dy tsjinst draaie koe.’’

,,Harm is recht door zee en zegt wat hij denkt. Zo iemand willen we er graag weer bij hebben’’, stelt Eduard. De vertrekker heeft zich nog wel op de reservelijst laten zetten. En hij komt vast nog wel eens eten. ,,Ik schrijf de datums van het schema van groep A in mijn agenda’’, verzekert Harm.

Bij de nieuwjaarsreceptie komende zaterdag wordt de laatste vrijwilliger van het eerste uur in het zonnetje gezet. Hoe? Dat is een verrassing, al had Harm ook daar liefst tevoren helderheid over willen hebben…

https://www.lc.nl/friesland/Trouwe-portier-van-het-eerste-uur-verlaat-Aanloophuis-in-Leeuwarden-24028935.html