LET OP: VOORLOPIG WOENSDAGEN GESLOTEN

In verband met personeelstekort zijn wij de komende tijd op woensdag niet geopend. We zullen ons bezinnen op de openstelling op woensdag en de mogelijkheden die er zijn.

We houden jullie op de hoogte!

Samen vieren 40 jaar Warmhartigheid: vrijwilligers

Het Aanloophuis Leeuwarden bestaat 40 jaar en hier staan we graag bij stil op een feestelijke én bijzondere manier.

Wellicht ben jij één van die vele vrijwilligers of je draagt het Aanloophuis een warm hart toe. Jij bent van harte uitgenodigd voor de bijeenkomst op zaterdag 23 maart vanaf 9.30 uur in de prachtige Grote of Jacobijner Kerk, Jacobijnerkerkhof 95, 8911 EN Leeuwarden:
• Ruimte voor ontmoeting
• Een woord van burgemeester Sybrand Buma
• Een kijk op presentatie en op straat; Trainingscentrum Kor Schippers Rotterdam
• Zanggroep Vierstem

Aanmelden verplicht via 40jaar@aanloophuisleeuwarden.nl vóór 16 maart
Hierbij aangeven: je naam, e-mailadres, namens welke organisatie je komt en of je mee eet met de lunch.

Samen vieren 40 jaar Warmhartigheid: gasten

Het Aanloophuis Leeuwarden bestaat 40 jaar en hier staan we graag bij stil op een feestelijke én bijzondere manier.

Gasten van het Aanloophuis zijn van harte uitgenodigd voor het ‘Captain’s diner’ in het pannekoekschip op woensdag 20 maart 2024.

Aanmelden verplicht via de intekenlijst bij de ondersteuner in het Aanloophuis.

Aanloophuis ook op woensdagmiddag open

Voor een ieder die behoefte heeft aan warmte, gezelligheid, een maaltijd, een warme douche of schone kleding. Of u een dak boven uw hoofd heeft of niet, u bent welkom! Want samen is altijd beter dan alleen.

Het Aanloophuis in de Bagijnestraat 36 is geopend op:
Zaterdag van 13.00u tot 16.00u
Zondag van 11.00u tot 16.00u
Woensdag van 13.00u tot 16.00u

Elke eerste zondag van de maand bieden wij een gratis broodmaaltijd aan.
Elke derde zaterdag van de maand bieden wij een gratis warme maaltijd aan.

NIEUW! Ook open op woensdagmiddag
Per 1 februari zijn wij ook geopend op woensdagmiddag van 13.00u tot 16.00u.
Van september t/m juni bieden we ook een gratis warme maaltijd aan. Aansluitend zijn we dan geopend tot 19.00u

Op woensdag kunt u ook terecht voor allerlei vragen. Voor vragen rondom zingeving of moeilijke situaties in je leven is pastor Geke aanwezig van Stichting Straatpastoraat Leeuwarden. Zij zal elke woensdag van 14.00u tot 16.00u aanwezig zijn. Ook voor vragen rondom financiën kunt u bij ons terecht. Wij denken dan met u mee.

Even voorstellen: nieuwe coördinator Harmke Lagerwaard-Louwsma

Wat is jouw achtergrond?

De nieuwe coördinator: Harmke

Mijn opleiding begon bij Sociaal Pedagogisch Werk, daarna heb ik nog 3 jaar een hbo opleiding in pedagogiek gedaan. Na een aantal jaren in de kinderopvang, gezinsondersteuning en gespecialiseerde huishoudelijke ondersteuning te hebben gewerkt, wilde ik nog verder studeren. Het christelijke geloof was inmiddels belangrijk voor mij geworden en ik ontdekte dat er een hbo opleiding was voor theologie. Dat vond ik prachtig en deze opleiding heb ik in 2020 afgerond.

Waar kom je vandaan?

Ik ben geboren in Hengelo! Mijn vader heeft altijd gewerkt als meteoroloog voor defensie, en dat maakte dat wij verhuisden naar Stiens toen hij in werkzaam werd bij de Vliegbasis Leeuwarden. Ik was nog maar klein, dus mijn jeugd heb ik grotendeels daar doorgebracht. Ik kom uit een gezin met 2 kinderen, waarvan ik de jongste ben.

Waarom heb je gesolliciteerd bij Aanloophuis Leeuwarden?

Ik was toevallig (bestaat dat, toevallig?) in gesprek geweest met Geke Boersma, de straatpastor, om me een te oriënteren op wat zij allemaal deed als straatpastor. Ik was vorig jaar bezig om in de breedte te kijken naar wat ik zou willen doen met mijn net afgeronde opleiding. Ik ben een echte ‘mensenmens’, ik hou ervan om met mijn ‘voeten in de klei’ te staan als het ware. Zodoende kwam ik in het Aanloophuis terecht. O.a. Geke wees mij op de vacature van coördinator en ik besloot om te solliciteren! Ik werkte hiervoor bij Stichting Present Noordwest Friesland als coördinator, wat ik met veel plezier deed, maar ik miste het directe contact met de mensen, het meedoen met de vrijwilligers. En die combinatie van coördinatie en het contact met de gasten en het samenwerken met alle vrijwilligers in het Aanloophuis sprak mij hier zeer aan. Juist omdat het Aanloophuis gebaseerd is op naastenliefde, dienstbaarheid en gastvrijheid (Presentie), voelde ik me hier erg naartoe aangetrokken. Ik werk inmiddels sinds 1 mei bij het Aanloophuis en ik doe het met zeer veel plezier!

Wat doe je in je vrije tijd?

Mijn man en ik gaan graag samen mountainbiken, ik hou van lekker buiten zijn. Ik doe aan bootcamp/fitness en daar kan ik mijn energie lekker in kwijt. Ook houd ik van tuinieren. Ik geniet van mijn sociale contacten en ga graag met mijn vriendinnen eten of spelletjes doen bijvoorbeeld.

Verder ben ik vrijwilliger bij de Kledingwinkel/kledingbank Twaddehâns Moai in Franeker en ben ik diaken in mijn kerkelijke gemeente.

Prachtige bloemstukken voor Pasen

Op initiatief van een vaste bezoeker hebben vrijwilligers en bezoekers samen Paasstukjes gemaakt.

Achter in het Aanloophuis staat een biljarttafel die nu niet gebruikt kan worden omdat er anders geen 1.5 meter afstand gehouden kan worden. Met een plank op het biljart is een grote knutseltafel gecreëerd. Onze ‘bloemen-vrijwiligers’ had bloemen en paastakken meegenomen. Verder waren er eieren, kuikentjes en decoratiegras.

Prachtig diverse stukjes bracht het Aanloophuis helemaal in de Paassfeer. Zie hieronder het resultaat.

Samenwerking Stichting Straatadvocaat en het Aanloophuis Leeuwarden

Iets voor vijven op een woensdag staat er al een aantal mensen te wachten op de stoep voor het Aanloophuis in de Bagijnestraat. Binnen is er beweging te zien, en dan gaat de deur open en komt de geur van een heerlijke maaltijd naar buiten.

Elk jaar van november tot en met april organiseert het Aanloophuis een gezamenlijke warme maaltijd op woensdag. Tussen de dertig en veertig mensen kwamen elke week naar de gezellig drukke avond georganiseerd door een ploeg enthousiaste vrijwilligers. In maart 2020 kwam daar abrupt een einde aan. Het corona-virus zette alles stil.

In november 2020 moesten alle restaurants sluiten. Dat en het feit dat de vrijwilligers die de woensdagavondmaaltijden verzorgden veelal op kwetsbare leeftijd waren, leidde tot het besluit om geen gezamenlijke maaltijd meer te verzorgen.

Toen kwam Stichting Straatadvocaat met een aanbod om 25 maaltijden te verzorgen. In overleg is besloten dat de maaltijden warm door een vrijwilliger van deze stichting worden afgeleverd bij het Aanloophuis. Een kleine ploeg vrijwilligers van het Aanloophuis portioneren de maaltijden in meeneembakjes en tussen 17.00 en 17.30 kunnen onze gasten een maaltijd ophalen.

Nu na vijf maanden kunnen we zeggen dat deze samenwerking bijzonder goed verloopt. Onze bezoekers waarderen de gratis maaltijd, bereid door de keuken van het Euro Hotel. De meeste bezoekers blijven ook iets langer hangen voor een praatje. Zo hebben we toch op een aangepaste manier een ontmoeting met maaltijd kunnen organiseren.

Pubquiz voor de bezoekers en de vrijwilligers

Op zondag 14 februari hebben de vrijwilligers Wybrand en Tobias een pubquiz voor de bezoekers georganiseerd. Het was best een klus om die in elkaar te zetten en daarom hebben we dezelfde quiz ook met de vrijwilligers gespeeld. Met de vrijwilligers hebben we dat wel online gedaan.

Toen er nog geen corona was, deden de bezoekers veel spelletjes zoals klaverjassen sjoelen en biljarten. Ook deden we samen puzzels en speelden we tafeltennis. Deze activiteiten kunnen we nu helaas niet meer doen omdat we op 1,5 meter afstand van elkaar moeten blijven. Bovendien proberen we te voorkomen dat we dingen, zoals kaarten, door meerder mensen aan laten raken. We organiseren nu activiteiten die we wel samen kunnen doen, maar zittend aan ons eigen tafeltje.

Negen bezoekers deden fanatiek mee. De vragen waren opgedeeld in de categorieën: Het Aanloophuis, muziek, wereldkennis en Leeuwarden. Op het scherm projecteerden we de vragen en nadien de antwoorden. Na afloop kon ieder zijn eigen antwoorden controleren en zijn punten tellen. De winnaars kregen per categorie een kleine prijs.

Op woensdag 10 maart was de online vrijwilligersbijeenkomst. Ondanks de kleine opkomst was de avond erg gezellig. Kennis van de Leeuwarder voetbalverenigingen gaf de doorslag en maakt onze ondersteuner Gert-Jan tot winnaar, maar op de voet gevolgd door Wietske en Marloes.

Met dank aan Tobias en Wybrand voor de organisatie!

Kerstviering 2020

Zaterdag 26 december hebben we met een klein groepje bezoekers en vrijwilligers een gezellige kerstviering gehad. De tafels stonden zo opgesteld dat er op 1.5 meter toch met elkaar gedineerd kon worden. Mooi tafellinnen en een rijkelijk versierde kerstboom zorgde voor een feestelijke sfeer.

Maximaal twaalf bezoekers konden aanschuiven en alle plekken waren bezet. Na een kopje koffie of thee opende onze nieuwe vrijwillige voorganger dhr. G. Riemersma de viering met gebed. Daarna vertelde hij het kerstverhaal aan de hand van beelden van de Zandtovenaar die op een scherm geprojecteerd werden.

Het diner werd verzorgd door restaurant Het Grauwe Paard uit Marsum, die dat traditiegetrouw elk kerst voor ons doet. Na het voorgerecht van stokbrood met kruidenboter konden de gasten met twee tegelijk naar het goed gevulde buffet waar onze vrijwilligers hen bedienden. De bezoekers hadden allemaal hun favoriete kerstliedje doorgegeven en daar was een playlist van gemaakt. Tijdens het diner speelden we deze muziek. Helaas mocht er niet gezongen worden.

Na een korte preek over dankbaarheid kreeg iedereen nog een heerlijk toetje en koffie. De bezoekers vonden de viering zo gezellig dat ze om 15.00 uur met tegenzin aanstalten maakten om te vertrekken. Bij de uitgang kregen ze nog een tasje met een mini-kerststol, doucheschuim en een muts/sjaal. De mutsen en sjaals zijn gemaakt door een aantal dames van een handwerkclub en gedoneerd aan het Aanloophuis. Netwerk Time to Connect had met een groep jongeren voor onze bezoekers ook nog kerstkaarten geschreven die we in het tasje hebben gedaan.

Het was een fijne middag en zoals al onze activiteiten mogelijk gemaakt door onze betrokken en trouwe vrijwilligers!

Kledingmarkt

Op zaterdag 14 december is in het Aanloophuis Leeuwarden weer de jaarlijkse kledingmarkt georganiseerd. Vrijwilligers, maar ook anderen weten ons goed te vinden als ze opruiming houden in de eigen kledingkast. Kleding die nog goed is, maar niet meer gedragen wordt door de eigenaar wordt het gehele jaar aan het Aanloophuis gedoneerd. We hadden de kasten weer vol en daar maken ze geen mensen warm, dus konden onze bezoekers zich voor de kledingmarkt opgeven.

Ellis en Mieke zijn onze ‘kledingvrijwilligers’. Zij houden de kasten netjes en sorteren binnengekomen zakken. Als kleding niet geschikt is voor onze bezoekers; we hebben bijvoorbeeld meer mannelijke bezoekers dan vrouwelijke; dan brengen zij dit weg naar andere plekken waar het beter tot z’n recht komt. Een week voor de markt hebben Ellis en Mieke kledingpakketten klaargemaakt. Ze deden dit aan de hand van de wensenlijstjes die tien bezoekers bij ons hadden ingeleverd. Ondergoed en handschoenen hebben we nieuw gekocht.

Op de dag van de kledingmarkt gingen de bezoekers één voor één naar boven. Daar konden ze de kleding passen en eventueel nog iets anders uitzoeken. We konden niet aan alle wensen voldoen omdat er een tekort was aan broeken voor jonge mannen en schoenen. Des ondanks was het mooi om te zien dat de meeste bezoekers met een goed gevulde tas naar huis konden!