Samenwerking Stichting Straatadvocaat en het Aanloophuis Leeuwarden

Iets voor vijven op een woensdag staat er al een aantal mensen te wachten op de stoep voor het Aanloophuis in de Bagijnestraat. Binnen is er beweging te zien, en dan gaat de deur open en komt de geur van een heerlijke maaltijd naar buiten.

Elk jaar van november tot en met april organiseert het Aanloophuis een gezamenlijke warme maaltijd op woensdag. Tussen de dertig en veertig mensen kwamen elke week naar de gezellig drukke avond georganiseerd door een ploeg enthousiaste vrijwilligers. In maart 2020 kwam daar abrupt een einde aan. Het corona-virus zette alles stil.

In november 2020 moesten alle restaurants sluiten. Dat en het feit dat de vrijwilligers die de woensdagavondmaaltijden verzorgden veelal op kwetsbare leeftijd waren, leidde tot het besluit om geen gezamenlijke maaltijd meer te verzorgen.

Toen kwam Stichting Straatadvocaat met een aanbod om 25 maaltijden te verzorgen. In overleg is besloten dat de maaltijden warm door een vrijwilliger van deze stichting worden afgeleverd bij het Aanloophuis. Een kleine ploeg vrijwilligers van het Aanloophuis portioneren de maaltijden in meeneembakjes en tussen 17.00 en 17.30 kunnen onze gasten een maaltijd ophalen.

Nu na vijf maanden kunnen we zeggen dat deze samenwerking bijzonder goed verloopt. Onze bezoekers waarderen de gratis maaltijd, bereid door de keuken van het Euro Hotel. De meeste bezoekers blijven ook iets langer hangen voor een praatje. Zo hebben we toch op een aangepaste manier een ontmoeting met maaltijd kunnen organiseren.