Even voorstellen: nieuwe coördinator Marieke Jooste-Heinkens

Wat is jouw achtergrond?

Ik ben opgeleid als sociaal werker, trainer en supervisor. Ik heb gewerkt bij de GGZ op diverse afdelingen en ben ambulant begeleider geweest bij een crisis- en vrouwenopvang. Ik heb lange tijd in Kaapstad, Zuid-Afrika gewoond, waar ik onder andere in een tehuis voor adolescente jongens en in een tehuis voor minderjarige vluchtelingen heb gewerkt.

Waar kom jij vandaan?

Ik heb mijn kinderjaren doorgebracht in Reduzum en ben als tiener verhuisd naar Heerenveen. Ik heb gestudeerd in Leeuwarden en Groningen, stage gelopen in België, gereisd door India en tien jaren gewoond in Zuid-Afrika. Ik zie mijzelf als een wereldburger met Friese roots.

Waarom heb je gesolliciteerd bij Aanloophuis Leeuwarden?

Het centraal stellen van de mens en gelijkwaardigheid is een visie die ik aanhang. Ik heb te veel gezien dat organisaties, met de beste bedoelingen, het werk zo inrichten dat systemen de overhand krijgen. De tijd die besteed wordt aan administratie gaat af van de tijd waarin echte menselijke aandacht aan een cliënt besteed kan worden.

Bij Aanloophuis Leeuwarden staat de mens wel op de eerste plaats. Niet alleen de bezoekers, maar ook de vele vrijwilligers worden echt gezien.

Wat doe je in je vrije tijd?

Mijn passie is leren en het geleerde delen. Ik zal dan ook eeuwig student blijven. Op dit moment doe ik de Master Begeleidingskunde waarbij het gaat om het menswaardige maken van organisaties. Daarnaast zet ik me vrijwillige in voor Stichting Denova, opgericht door mijn man en mij. Het doel van deze stichting is de armoede bestrijden voor een kleine gemeenschap in Zuid-Afrika.